Provensálská kukuřice s vejcem

SUROVINY:
200 g mražené kukuřice
1 lžička másla
půl lžičky provensálského koření
2 lžičky parmezánu
2 vejce
1 litr vody + 1 lžíce octa
sůl a pepř
POSTUP:
1. Kukuřici uvaříme v osolené vodě. Po uvaření zcedíme a vmícháme do ní máslo a provensálské koření.
2. Vodu s octem dáme do širšího hrnce a přivedeme k varu. Díky octu se bílek rychleji srazí a perfektně nám obalí žloutek. Vodu v hrnci pomocí lžíce roztočíme na jednu stranu a uprostřed se nám vytvoří malý vír do kterého vajíčko opatrně vyklepneme. Zmírníme oheň na minimum (stupeň 1) a vejce za občasného míchání necháme v horké vodě 4 minuty. Vajíčka vaříme po jednom. Žloutek musí zůstat tekutý! Hotová vejce vyndáváme děrovanou lžící na kuchyňský ubrousek aby nám oschla.
3. Kukuřici nandáme do hlubokého talíře, přidáme vajíčko, které okořeníme solí, pepřem a posypeme parmezánem.

Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 2
Orientační cena: 40 Kč


Kukuřice obsahuje celou řadu důležitých látek!
Kukuřičná zrna mají neobvyklé vysoký obsah vitamínů skupiny B, a to zejména thiaminu (B1), dále biotinu (B3), kyseliny pantotenové (B5) a kyseliny listové (B9). Všechny tyto vitamíny jsou nezbytné pro správnou funkci našich orgánumetabolické procesy organismu.
Z minerálních látek jsou v kukuřici zastoupeny hlavně železo, hořčík, zinek, manganselen, opět nepostradatelné stopové prvky, např. pro krvetvorbu, okysličování buněk, správnou hladinu hormonů, plodnostpotenci, zdravou pleť a hezké vlasy.
Mimo to je v kukuřici značný podíl cukrů - konkrétně glukózy, která je zdrojem energie pro naši vitalitu jak tělesnou, tak mentální. V této obilovině nalezneme též mnoho vlákniny, bílkovinnenasycených mastných kyselin, její výživnost je opravdu značná.


http://afashion.cz/index.php?route=information/information&information_id=40

Komentáře

Oblíbené příspěvky