Hráškový krém se zastřeným vajíčkem

SUROVINY:
500 g mraženého hrášku
2 jarní cibulky
2 středně velké brambory
olivový olej
zeleninový vývar
muškátový oříšek
sůl a pepř
4 vejce
lžíce octa

POSTUP:
1.
V hrnci rozehřejeme olivový olej a zpěníme na něm nasekanou jarní cibulku. Brambory zbavíme slupky a pokrájíme je na malé kostičky. Když cibulka zesklovatí, tak k ní přisypeme nakrájené brambory a hrášek. Zprudka několik minut restujeme a poté zalijeme vývarem. Polévku vaříme do změknutí veškeré zeleniny. Poté ji tyčovým mixerem rozmixujeme na jemný krém a přes síto ještě propasírujeme. Podle chuti osolíme, opepříme a přistrouháme muškátový oříšek.
2. Vodu s octem dáme do širšího hrnce a přivedeme k varu. Díky octu se bílek rychleji srazí a perfektně nám obalí žloutek. Vodu v hrnci pomocí lžíce roztočíme na jednu stranu a uprostřed se nám vytvoří malý vír do kterého vajíčko opatrně vyklepneme. Zmírníme oheň na minimum (stupeň 1) a vejce za občasného míchání necháme v horké vodě 4 minuty. Vajíčka vaříme po jednom. Hotová vejce vyndáváme děrovanou lžící na kuchyňský ubrousek, aby nám oschla.
3. Při servírování zdobíme horkou polévku zastřeným vajíčkem, olivovým olejem a já použila ještě chilli vlákno. Vajíčko osolíme a opepříme. Kdo má rád, tak si krém může zjemnit smetanou.




www.afashion.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky