Batáty s bylinkovým dipem
0,5 kg batátů
provensálské koření
sůl
olivový olej
Na dip:
kelímek nízkotučné zakysané smetany
2 stroužky česneku
sůl a pepř podle chuti
lžička pažitky
lžička petrželky
Postup:
1. Batáty oloupeme a nakrájíme na tenké hranolky.
Pokud chceme brambory na americký způsob, slupku ponecháme, batáty pouze
důkladně očistíme kartáčkem.
2. Rozložíme je na plech pokrytý pečícím papírem a
zakápneme olivovým olejem. Osolíme a posypeme provensálským kořením. Pečeme
v troubě vyhřáté na 200 °C do křupava.
3. Na česnekový dip rozmačkáme dva stroužky česneku,
smícháme je se zakysanou smetanou a podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme
nasekané bylinky a promícháme.
4. Hotové batáty namáčíme v dipu.
Zajímavosti o batátech:
Batáty neboli sladké brambory jsou opravdovou
delikatesou s vysokým obsahem železa, vitamínu A, B, C, E a vlákniny. Tato
plodina původem z Ameriky je v gastronomii ceněna pro svou příjemně
sladkou chuť. U nás seženete nejčastěji červenou odrůdu a to buď v zelenině,
nebo ve zdravé výživě.
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4
Orientační cena: 50 Kč
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4
Orientační cena: 50 Kč
Komentáře
Okomentovat