Chyby, které způsobují nadváhu
Sám
velký Viktor Hugo napsal: „Jestli člověk něčemu nerozumí, nikdy toho
nedosáhne.“ V souvislosti s nadváhou to znamená, že když neporozumíte
chybám, které ji způsobily, nikdy nezhubnete. Čtěte pozorně každou z níže
uvedených chyb, které jsou ve velké míře příčinou Vaší nadváhy. Snažte se je
eliminovat ze svého každodenního života. Výsledky, které nastanou, Vás mile
zaskočí.
1. Rychlé jedení- spěch při jídle a
špatné žvýkání pokrmu narušuje proces trávení. Pokrm není zcela tráven a ukládá
se v podobě tuků. Pro odstranění tohoto návyku přijměte zásadu, že každé
sousto se má žvýkat 30 až 50 krát.
2. Pití nápojů při
jídle-
vede k poruše výkonu trávicího i hormonálního ústrojí. Kdo konzumuje
stravu tímto způsobem, tloustne i z vody. Zvykněte si pít 20 minut před
jídlem nebo 1 hodinu po jídle.
3. Konzumace mléčných
výrobků a sladkostí při jídle- škrob vyskytující se v mléčných
výrobcích snižuje funkci trávicího traktu, přispívá ke vzniku hlenu
v organismu, a sladká chuť, kterou mají potravinové produkty, způsobuje
zvětšení tělesné hmoty. Zaměňte sladkosti za sušené ovoce, slunečnicová a
dýňová semínka nebo ořechy.
4. Nevhodná kombinace
potravin-
pro strávení různých skupin výrobků jsou vylučovány různé enzymy. Nesprávná
kombinace potravin časem oslabuje enzymové zařízení a pokrm je tráven
problematicky- část pokrmu začíná hnít a část pokrmu organismus přetváří na
tuk. Jako příklad uvádím naše oblíbené chlebíčky.
5. Ležení při jídle- změna pozice těla
z horizontální na vertikální nastartuje mechanismy, které probíhají během
spánku, kdy proces trávení zaujímá sekundární pozici. Pokrm není tráven, nýbrž
se mění na tuk! Po jídle pokud máte takovou možnost, je dobré chodit po patách.
Garantuje to dodatečný přítok krve do žaludku, potažmo lepší trávení.
6. Sedavý způsob
života-
během dne jsme povinni v rámci možností vykonávat skoro 1000 různých
intenzivních pohybů. Při fyzické zátěži organismu je potřeba energie, kterou
organismus čerpá z tukové tkáně.
7. Jedení při
sledování televize-
jídlo je intimní chvilka. Starodávní dietologové radili, aby nebyl člověk u
jídla rušen. Pokud ve stejné době jíme i sledujeme televizi, mozek neví, co má
dělat. Jestli zpracovávat informaci z obrazovky, nebo se soustředit na
trávicí proces. V důsledků tohoto dilematu je proces trávení narušen a jí
se více.
8. Jedení ve stavu
nervozity-
pokud jste nervózní, nikdy nejezte, protože budete jíst bez kontroly. Játra
v první řadě reagují na stres, přičemž následuje prudké zúžení žlučových
cest. Žluč se nedostává do tenkého střeva a pokrm není zpracován.
9. Návyk jedení před
spaním nebo v noci- v noci organismu spí. Všechny procesy se
soustřeďují na regeneraci buněk a renovaci sil. Energie už odešla
z trávicích orgánů. Noční jedení nám nic kromě tuku, jaterních a
ledvinových kamenů nedá.
10. Konzumace
rafinovaných a vařených potravin- tyto produkty jsou zbaveny přírodních
vitamínů, makro a mikroelementů. Jediné, co si z nich organismus může
vzít, jsou prázdné kalorie, které nenasytí. Dokonce i při velkém množství potravin
máme neustále hlad, který je třeba uspokojit, což znamená znovu jíst. Ve
výsledku jíme 5x až 10x více než je třeba.
Závěrem: Teď jste pochopili,
že fyziologickou příčinou otylosti je ztráta schopnosti přetváření a přijímání
potravy, proto ji tělo začíná ukládat v podobě tuku na krku, bocích,
stehnech, břichu… Nejdůležitější je pochopit, že obezita je nemoc, kterou
v žádném případě nemůžeme tolerovat!!! Nyní znáte příčiny způsobující
nadváhu. Když je odstraníte- přestanete tloustnout.
Přepsané
z knihy- Je možné žít 150 let? Michail Tombak
Komentáře
Okomentovat