Plněné žampiony

SUROVINY:
12 žampionů
1 cibule
1 lžice olivového oleje
100 g kvalitní šunky
80 g 30% eidamu
půl hermelínu

POSTUP:
1. Žampiony si vydlabeme a nohy pokrájíme.
2. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme pokrájené nohy z žampionů, na jemno nakrájenou cibuli. Po chvílí přidáme ještě na kostičky nakrájenou šunku. Na závěr přidáme nastrouhané sýry a pozvolna rozehříváme dokud se sýry nerozpustí.
3. Kloboučky žampionů plníme směsí. Naplněné žampiony vyskládáme na plech, do kterého jsme nalili asi 1 cm vody a dáme do trouby na 20 minut při 200 stupních. Podáváme se zeleninovým salátkem.

Doba přípravy:
40 minut

Počet porcí: 2
Orientační cena: 70 Kč

Info o žampionech :)

Plodnice žampiónu působí proti kopřivce, ekzémům a dalším projevům alergických kožních reakcí. U žampiónů byly prokázány i protirakovinné účinky. Bylo z nich také izolováno antibiotikum Kampestrin, který ničí mimo jiné bakterie tyfu. V lidové medicíně se žampióny užívají proti plicní záduše. Vodné roztoky z plodnic se v historii užívaly při uštknutí zmijí nebo na tlumení hemolýzy. Kromě uvedených použití mají žampióny i řadu dalších účinků. Celkově posilují organismus, působí proti krvácení dásní nebo posilují tvorbu mateřského mléka.
Díky vědeckým rozborům víme, že žampióny obsahují i některé významné minerální látky (draslík, fosfor, hořčík, vápník) a vitaminy (C, B1, B2, D). Hlavní výhoda léčby žampióny spočívá v jejich dostupnosti a možnosti výtečného kuchyňského zpracování.

http://afashion.cz/index.php?route=information/information&information_id=18

Komentáře

Oblíbené příspěvky