Zapečená zelenina s bešamelem

SUROVINY:
2 střední brambory
2 kedlubny
1 menší cuketa
150 g šunky
100 g nivy
Na bešamelovou omáčku:
100 g másla
2 lžíce celozrnné mouky
200 ml mléka
1 lžička kari koření
1 lžíce nasekané petrželky
sůl a pepř
1 zakysaná smetana


POSTUP:
1. Brambory a kedlubny oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cuketu loupat nemusíme  a pomocí škrabky na brambory ji také podélně nakrájíme na uzoučké plátky. Nivu si nastrouháme.
2. Máslo si necháme rozehřát a přidáme mouku, pak ji zalijeme mlékem. Osolíme, opepříme přidáme kari, petrželku a za stálého míchání vaříme asi 5 minut, aby se nám nevytvořily hrudky a bešamel jsme zbavili moučné chuti. Po 5 minutách do bešamelu vmícháme zakysanou smetanu a asi minutku povaříme.
3. Do zapékací mísy vrstvíme bešamel, kedlubny, brambory, cuketu, šunku, nivu a zalijeme bešamelem. Takto vrstvíme, až je pekáč plný nebo nám dojdou suroviny. Zapečeme na 200°C na 30 minut s víkem a poté na dalších 30 minut odkryté.

Doba přípravy: 1,5 hodiny
Počet porcí: 4
Orientační cena: 90 Kč



Kedlubna a vitamíny:

Kedlubny bychom měli jíst hlavně proto, že obsahují dobrou dávku antioxidantů, také se v nich skrývají zdraví prospěšné vitamíny  (B, C, K) , a samozřejmě i nezbytné minerály (vápník, hořčík, fosfor, sodík a železo). Vitamin C zvyšuje odolnost proti infekcím a únavě obzvláště v jarních měsících. Obsažený draslík pomáhá udržovat krevní tlak, posiluje činnost srdce a působí proti svalovým křečím.
Kedlubna je, podobně jako většina zeleniny, velmi vhodná při problémech s trávením. Dobrý obsah vlákniny naše týraná střeva pročistí. Zelenina se občas doporučuje i při obtížích způsobovaných přirozenou zácpou.
Obsahuje látky prospěšné pro náš zrak a může působit i jako prevence proti vzniku šedého zákalu.
Nízký obsah cholesterolu činí z této chutné zeleniny vhodnou potravinu pro ty, kdo mají problém s vyšším tlakem.
Kedlubna bývá velmi doporučována těm, kteří mají problémy  s cukrovkou nebo trpí kornatěním tepen či je sužuje hypoglykemie.
Kedlubna je vhodná i pro malé děti přibližně od půl roku a je řazena mezi alergicky bezpečnou zeleninu.
Tento ochránce našeho zdraví podporuje i snižování váhy, 100 g kedlubny obsahuje jen 50 kalorií.
Pravidelná konzumace kedluben přispívá k duševní svěžesti, schopnosti soustředění, zlepšuje náladu a pomáhá lépe zvládnout stres.

http://afashion.cz/index.php?route=information/information&information_id=39

Komentáře

Oblíbené příspěvky