Sušená rajčátka

Suroviny:
2 kg zralých, pevných rajčat 
3OO ml olivového olej
kávová lžička octa

sůl
bazalka, rozmarýn
3 stroužky česneku

Postup:
1. Rajčata umyjeme a krájíme buď na 1 cm plátky nebo rozkrojíme příčně. Cherry rajčátka stačí přepůlíme.
2. Rozkrojená rajčata mírně osolíme a vložíme buď do trouby nebo do sušičky na ovoce.
V horkovzdušné troubě sušte celou noc při teplotě 70°C.
Usušená rajčata přendáme do misky, zakápneme lžičkou balzamikového octa, přidáme bylinky, na plátky nakrájený česnek a důkladně promícháme. Do kastrolu nalijeme olivový olej a zahříváme až k bodu varu.
3. Sklenici vypláchneme horkou vodou. Naskládáme do ní rajčata zhruba do 3/4 sklenice, ne výše, protože olejem rajčata nabudou na objemu. Na napěchovaná rajčata nalijeme pomalu a velmi opatrně olej.
4. Sklenici pevně zavíčkujeme a po 24 hodinách můžeme ochutnat. 

 
Doba přípravy: 20 minut+ sušení
Počet porcí: půllitrová sklenice
Orientační cena: 70 Kč





Rady: Rajčátka jíme jen tak nebo je přidávám do italských pokrmů. Olej, ve kterém jsou rajčátka naložená nevyhazuji, ale zužitkuji ho do salátů, na restování... Má pikantnější chuť. Správně usušená rajčata mají pokroucené, zkrabacené okraje, ale nešustí jako např. usušené hříbky.

https://www.facebook.com/afashion.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky