Panenka Wellington

SUROVINY:
150 g listového těsta
1 žloutek
1 lžíce hrubozrnné mořské soli
120 g žampionů
sůl, pepř
250 g vepřové panenky
lžíce dijonské hořčice
50 g tence nakrájené slaniny
Na přílohu:
2 mrkve
3 žampiony
hrst kukuřice
1 stroužek česneku
sůl a pepř


POSTUP:
1. Panenky odblaňte, opláchněte a vysušte ubrouskem. Očistěte žampiony pokrájejte je na půlky a rozmixujte na malé kousky. Na másle orestujte žampiony, dokud se nevypaří přebytek vody. Dochutíme solí, pepřem a necháme vychladnout.
2. Panenku osolíme, opepříme a na troše oleje zatáhneme maso ze všech stran (i nastojato na obou koncích). Necháme chvilku chladnout. Na potravinovou folii připravíme lůžko ze slaniny, poklademe žampiony ve velmi tenké vrstvě. Maso pomažeme hořčicí, vložíme na žampiony a vše zabalíme tak, aby vznikl balíček se slaninou na povrchu. Důkladně utáhneme a dáme do lednice vychladit na 20 minut.
3. Vyválíme listové těsto. Odkrojíme potřebnou velikost, těsto by se mělo ve dvou vrstvách překrývat, aby neunikla žádná šťáva, minimálně 2 cm. Po okrajích pomašlujeme žloutkem, lépe se vše slepí. Vybalíme balíček, který se nám chladil v lednici. Zabalíme ho do těsta tak, aby nám uvnitř nezůstal žádný vzduch navíc, těsto musí všude těsně obepínat náplň. Na koncích si z každé strany nechte i 4 cm dlouhé těsto a zabalte. Opět velmi pevně zabalíme do folie a necháme 15 minut chladit v lednici.
4. Mezitím si troubu předehřejeme na 180 - 190°C. Na pekáč připravíme pečící papír, na něj vybalíme Wellington, potřeme žloutkem a pak tupou stranou nože, naplocho, vytvoříme zářezy. Posypeme krystalky soli a dáme do trouby, do střední části.
5. Panenku pečeme 25 minut. Mělo by to být akorát na to, aby těsto bylo zlaté a maso uvnitř ještě růžové a velmi šťavnaté. Po vytažení maso nechte ještě 10 minut na pekáči odpočívat, než do něho zaříznete. Chce to velmi ostrý nůž, jelikož je listové těsto velmi křehké.
6. Během pečení si můžete připravit přílohu. Na pánvi si rozehřejete máslo a přidáte na nudličky pokrájené žampiony a mrkev. Poté prolisovaný česnek, hrst kukuřice, podlijete troškou vody, osolíte, opepříte a asi 5 minut pozvolna vařte dokud se nám voda nevypaří.

Doba přípravy: 2 hodiny
Počet porcí: 4
Orientační cena: 250 Kč


Toto jídlo je složitější na přípravu, proto přikládám video z blogu o vaření, které ráda sleduji: http://www.menudomu.cz/veprova-panenka-wellington/

http://afashion.cz/index.php?route=information/information&information_id=39

Komentáře

Oblíbené příspěvky