Panenka Wellington
150
g listového těsta
1 žloutek
1 lžíce hrubozrnné
mořské soli
120
g žampionů
sůl,
pepř
250 g vepřové panenky
50
g tence nakrájené
slaniny
Na přílohu:
2 mrkve
3 žampiony
hrst kukuřice
1 stroužek česneku
POSTUP:
1. Panenky
odblaňte, opláchněte a vysušte ubrouskem.
Očistěte
žampiony pokrájejte
je na půlky a rozmixujte na malé kousky. Na másle orestujte žampiony, dokud se nevypaří přebytek vody. Dochutíme solí, pepřem a necháme vychladnout.
2. Panenku osolíme, opepříme a na
troše oleje zatáhneme maso ze všech stran (i nastojato na obou koncích). Necháme chvilku chladnout. Na
potravinovou folii připravíme lůžko ze slaniny,
poklademe žampiony
ve velmi tenké vrstvě. Maso pomažeme hořčicí,
vložíme na žampiony a
vše
zabalíme tak, aby vznikl balíček se slaninou na povrchu. Důkladně
utáhneme a dáme do lednice vychladit na 20 minut.
3. Vyválíme
listové těsto. Odkrojíme potřebnou velikost,
těsto by se mělo ve dvou vrstvách překrývat, aby neunikla žádná
šťáva, minimálně 2 cm.
Po okrajích pomašlujeme žloutkem, lépe se vše slepí. Vybalíme
balíček, který se nám chladil v lednici.
Zabalíme ho do těsta tak, aby nám uvnitř nezůstal žádný
vzduch navíc, těsto musí všude těsně obepínat náplň. Na
koncích si z každé strany nechte i 4 cm dlouhé těsto a zabalte.
Opět velmi pevně
zabalíme do folie a necháme 15 minut
chladit v lednici.
4. Mezitím si troubu
předehřejeme na 180 - 190°C. Na pekáč připravíme pečící
papír, na něj vybalíme Wellington, potřeme žloutkem
a pak tupou stranou nože, naplocho, vytvoříme zářezy.
Posypeme krystalky
soli a dáme do trouby, do střední části.
5.
Panenku
pečeme 25 minut.
Mělo by to být akorát
na to, aby těsto bylo zlaté a maso uvnitř ještě růžové a
velmi šťavnaté. Po vytažení maso
nechte
ještě 10 minut na pekáči odpočívat, než do něho zaříznete.
Chce to velmi ostrý nůž, jelikož je listové těsto velmi křehké.
6. Během
pečení si můžete připravit přílohu. Na pánvi si
rozehřejete máslo a přidáte na nudličky pokrájené žampiony a
mrkev. Poté prolisovaný česnek, hrst kukuřice, podlijete troškou
vody, osolíte, opepříte a asi 5 minut pozvolna vařte dokud se nám
voda nevypaří.
Doba přípravy: 2 hodiny
Počet porcí: 4
Orientační cena: 250 Kč
Toto jídlo je složitější na přípravu, proto přikládám video z blogu o vaření, které ráda sleduji: http://www.menudomu.cz/veprova-panenka-wellington/
Komentáře
Okomentovat