Rizoto z bulguru s uzeným tofu


SUROVINY:
300 g bulguru
800 ml zeleninového vývaru
1 střední cibule
olivový olej
4 žampiony
1 malá cuketa
2 stroužky česneku
180 g uzeného tofu
80 g gervais ( tvarohový sýr)
grana padana na posypání

POSTUP:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme olivový olej a cibulku na něm orestujeme. Po chvilce přidáme nakrájené žampiony, cuketu a tenké plátky česneku. Restujeme asi 5 minut a zalijeme zeleninovým vývarem. Přisypeme bulgur, osolíme, opepříme a dusíme za občasného míchání 15 minut. Nakonec přidejte malé kostičky tofu, sýr gervais a ještě 3 minuty prohřívejte. Na talíři posypeme sýrem.

Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4
Orientační cena: 85 Kč



Moje zkušenost s tofu:
Asi před 5 lety jsem byla s přítelem na hudebním festivalu a tam jsme si dali celozrnnou bulku s grilovaným tofu. Již po prvním kousnutí tento zdravý (podrážkový) burger letěl do koše a nahradil ho ten nezdravý. V tu chvíli jsem si řekla, že tofu nemá šanci překročit náš práh. Včera mi to však nedalo a tofu jsem se odhodlala koupit. A udělala jsem velice dobře! Nenechte se proto odradit při první zkušenosti, ale hledejte nové varianty.
Bulgur i tofu jsem v kuchyni využila poprvé, ale rozhodně ne naposledy! Rizoto je naprosto dokonalé! Všem vřele doporučuji :)



O BULGURU

Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Namáčení a vařením dochází ke vzniku enzymů a částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry.
Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku a minimum tuku pasuje bulgur na jasného kandidáta zdravé výživy. Díky zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a působí také blahodárně na nervovou soustavu.
Bulgur se obzvláště hodí do nejrůznější rizot, je možné je využít do nádivek, zavářku do polévky, pro přípravu salátů i kaší.

Bulgur při přípravě vstřebá zhruba 2,5 až 3 násobek vody a je možné ho upravovat následujícími třemi způsoby:
  • vařením na mírném ohni po dobu cca 12 – 15 minut. Je možné také bulgur odstavit po pěti minutách a nechat dojít pod pokličkou
  • zalitím horkou vodou, přikrytím pokličkou a pro udržení tepla zabalením do utěrky. V tom případě je bulgur hotový za 25 – 30 minut
  • nabobtnání je nejšetrnější způsob, díky kterému se uchovají všechny minerály a vitamíny. V tomto případě se bulgur zalije studenou vodou a nechá zhruba hodinu nabobtnat.

http://afashion.cz/index.php?route=information/information&information_id=15

Komentáře

Oblíbené příspěvky