Ibiškový čaj

POSTUP:
Do skleněné konvice nalijte asi litr horké vody, vhoďte přibližně hrst sušených květů ibišku a nechte asi 15 minut louhovat. Je dobrý neslazený, ale kdo rád sladké tak oslaďte medem :) Výborné také je si do půllitru nalít studenou vodu, přidat lžíci ibišku a dát na noc do lednice.


O IBIŠKU 
Ibiškový čaj je oblíbeným osvěžením ve Střední Asii, západní a severní Africe, Karibiku, Střední Americe nebo Thajsku. V některých zemích je tento nápoj tak oblíbený, že se stal národním pitím, jako např. v Senegalu, kde se mu říká bissap nebo v Egyptě, kde jej znají pod názvem karkade. Pod stejným jménem se často prodává i u nás.  Dalším často používaným názvem je rosella.

Ibišek má mnohé zdraví prospěšné vlastnosti, a proto není divu, že nápoj z něho je ve výše zmiňovaných oblastech tolik oblíbený. Ibiškový nápoj byl údajně oblíbeným pitím faraonů, ale jeho kouzlo rozhodně nespočívá jen v krásné barvě. V Thajsku lidé čaj z ibišku pijí, aby si snížili cholesterol, v Egyptě jej zase používají ke snížení krevního tlaku.

Účinky ibiškového čaje na snížení krevního tlaku prokázaly i vědecké studie. Vědci z Tchaj-wanu zjistili, že se v ibišku vyskytují polyfenoly, které jsou schopné zaútočit na rakovinné buňky v mozku a kůži a neutralizovat je.

Nápoj z ibišku obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, včetně vitamínu C, má antioxidační, dezinfekční a protizánětlivé účinky. Ibišek také snižuje pocení, zamezuje ukládání tuku v tepnách, pomáhá redukovat nadváhu či stimuluje paměť. Pití ibiškového čaje nebo nápoje je dobré pro vaši imunitu a není proto divu, že jej například v Tanzánii vláda doporučuje pít lidem s HIV.

Vzpomínka na Egypt!
Ibiškový čaj jsme si v Egyptě dopřávali denně. Velice nám zachutnal a my se s přítelem vydali na tržnici jej koupit. Vyjednávání nám moc nešlo a tak nás samozřejmě natáhli. Chlápek nás při té příležitosti vyšetřil od hlavy až k patě. Skoro jako každý Egypťan to byl ,,doktor,, :) V životě mi nikdo neprokřupal tolik kostí v těle. Nejkrutější pro mě byla hlava, tu mi rychlým pohybem otočil na obě strany. Hlasité křupání museli slyšet i v krámku vedle :) Přítel nejvíce trpěl, když Egypťan zjistil, že má rýmu. Strčil mu do nosu papírový ubrousek namočený do mentolového oleje. Po tomto zákroku přítel půl dne nic necítil a nos ho bolel ještě dva dny.

Ke konci pobytu jsme se však stali mistři smlouvání. Egypťan po nás chtěl za lampu 1000 Kč (převedeno na naše) a my ho usmlouvali na 200 Kč. Vyslechli jsme si od něj, že Češi jsou líní, nemají peníze a že díky nám mu zkrachuje krám. No byla to komedie :D Už se nemohu dočkat až do Egypta zase vyrazíme.

http://afashion.cz/index.php?route=information/information&information_id=21
 

Komentáře

Oblíbené příspěvky