Netradiční Vánoční menu
Letos jsem pojala Vánoce trochu netradičně! Kapra ve vaně byste u nás nenašli! Chtěla jsem nám na štědrý den dopřát trochu luxusu a proto jsem uvařila tříchodovou večeři. Ve všech chodech naleznete lososa a křepelčí vajíčka :)
Přeji Vám dobrou chuť!
Přeji Vám dobrou chuť!
PRVNÍ CHOD
Chlebíček s lososem a křepelčím vajíčkem
SUROVINY:
14
krajíčků toustového chleba
100 g
pažitkového gervais
60 g
lučiny s vlákninou
sůl a
pepř
14
cherry mozzarell (150 g)
80 g
uzeného lososa
7
křepelčích vajíček uvařených natvrdo
14
lístků bazalky
14
hoblinek parmezánu
POSTUP:
Toustový
chléb vykrojte např. tvořítkem na přílohy do kulatého tvaru. V
misce promícháme gervais s lučinou a okořeníme solí a pepřem.
Promícháme a mažeme na chléb. Dále na chléb podle fantazie
navrstvíme plátek uzeného lososa, mozzarellku, půl vajíčka,
lístek bazalky a na závěr dozdobíme tenkým plátkem parmezánu.
Doba
přípravy: 20 minut
Počet
porcí: 14 ks
Orientační
cena: 150 Kč
DRUHÝ CHOD
Lososová polévka
SUROVINY:
1
cibule
50 g
uzeného lososa
lžíce
másla
2
středně velké brambory
hrnek
masového vývaru
2
kuličky nového koření
200 ml
smetany na vaření
sůl a
pepř
křepelčí vajíčka
Na
lososové kostky:
100 g
filet z lososa
citronový
pepř
bazalkový
olivový olej
sůl
POSTUP:
V hrnci
rozpustíme máslo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Po
chvilce přidáme kousky uzeného lososa a asi 4 minuty restujeme.
Přilijeme masový vývar, smetanu a asi 10 minut pozvolna vaříme.
Polévku rozmixujeme dohladka tyčovým mixerem. Do hladké polévky
přisypeme oloupané a na malé kostky nakrájené brambory. Vaříme
pozvolna, aby se nám smetana nesrazila.
Než
nám brambory změknou, tak filet pokrájíme na kostky. Dáme je do
zapékací mísy, okořeníme solí, citronovým pepřem a zakápneme
olejem. Dáme péct při 200°C na 10 minut.
Polévku
podáváme s kostkami lososa a křepelčími vajíčky.
Doba
přípravy: 50 minut
Počet
porcí: 3
Orientační
cena: 140 Kč
TŘETÍ CHOD
Tatarák z lososa
SUROVINY:
140 g
filet z lososa
40 g uzeného lososa
1 malá žlutá cibule
lžička hořčice
bílý pepř
šťáva z půlky citronu
lžíce pažitka
lžička olivového oleje
lžička balsamika
2 křepelčí vajíčka
POSTUP:
Filet
lososa a uzený losos naškrábeme
špičkou ostrého nože. Potom
vložíme do mísy a přidáme drobné kostičky cibule, hořčici,
citronovou šťávu, nasekanou pažitku, olivový olej, balzamiko,
sůl a pepř. Vidličkou promícháme. Dokořeníme podle chuti
libovolným kořením. Na efekt a zjemnění chuti ještě posaďte
na tatarák žloutek ve skořápce. Podávala jsem s celozrnným
toustovým chlebem, který jsem opekla.
Doba
přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
Orientační cena: 180
Kč
Komentáře
Okomentovat