Originální Vánoční menu

Hráškový krém s lososem a parmezánovým chipsem

SUROVINY:

500 g hrášku
1 cibule
2 brambory
lžíce oleje
zeleninový vývar
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
30 g uzeného lososa
6 lžiček parmezánu
1 rohlík
olivový olej
100 ml smetany

POSTUP:
1.
V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibulku. Brambory zbavíme slupky, pokrájíme na kostičky a společně s hráškem vsypeme k cibulce. Zprudka restujeme asi 10 minut. Poté zalijeme vývarem a vaříme do úplného změknutí.
2. Mezitím pokrájíme rohlík na plátky a vyskládáme je na plech. Pomocí mašlovačky rohlíky potřeme olivovým olejem a dáme péct pod program gril do zezlátnutí. Druhý plech vysteleme pečícím papírem a nasypeme na něj nastrouhaný parmezán. Vytvoříme 6 placiček a dáme zapéci na asi 5 minut při 180°C. Poté necháme vychladnout a ony nám ztvrdnou.
3. Když máme zeleninu měkkou, tak polévku okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Polévku rozmixujeme do hladkého krému. Přilijeme smetanu a ještě chvilku prohřejeme. Polévku podáváme ozdobenou rohlíky, nudličkami lososa a parmezánovým chipsem.

Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 6
Orientační cena: 80 Kč





Pečený losos s kaštanovým pyré

SUROVINY:

6 filetů lososa
6 plátků kvalitní slaniny
sůl
citronový pepř
Na pyré:
8 středně velkých brambor
500 g jedlých kaštanů
mléko
sůl

POSTUP:
1.
Brambory zbavíme slupky, pokrájíme na kostičky a uvaříme do měkka v osolené vodě. Jedlé kaštany vložíme do mírně osolené vody a vaříme asi 30 minut. Ještě horké kaštany oloupeme jak z horní lesklé slupky, tak i z té vnitřní. Pracujeme tak, že kaštany necháme v horké vodě a vždy jich vyndáme jen několik na oloupání. Oloupané kaštany dáme do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme špetku soli a pod pokličkou vaříme do měkka, asi 20 minut. Uvařené necháme i se zbytkem mléka vychladnout. Poté ponorným mixerem rozmixujeme na pyré. Kaštanové pyré přidáme k bramborám a rozmixujeme dohladka.
2. Lososa zbavíme šupin, opláchneme a osušíme. Okořeníme ho solí, citronovým pepřem a v půlce omotáme plátkem slaniny. Dáme do trouby zapéci pří 200°C na asi 12 minut.

Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 6
Orientační cena: 480 Kč





Santova čepička

SUROVINY:

240 g čokolády na vaření

250 g másla
6 vajec
300 g cukru krupice
2 balíčky vanilkového cukru
70 g kakaa
150 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
200 ml smetany ke šlehání
1 balíček smeta-fixu
200 g mascarpone
cukr moučka dle chuti
8 jahod

PŘÍPRAVA:
1.
Rozehřejeme máslo spolu s čokoládou a rozmícháme. Vajíčka spolu s cukry vyšleháme dohladka. Do vyšlehaných vajec přidáme čokoládovo-máslovou hmotu, potom mouku s kakaem a znovu vyšleháme dohladka. Před koncem šlehání přidáme kypřící prášek do pečiva.
2. Menší pekáček si vyložíme pečícím papírem, nalijeme na něj těsto a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečeme asi 15 minut.
3. Mezitím si připravíme krém: smetanu ušleháme spolu se smeta-fixem dotuha, přidáme mascarpone a dle chuti cukr. Krém dáme vychladit do lednice.
4. Jahody omyjeme, odřízneme vršek jahody aby nám jahoda stála a vytvořila tak santův čepeček. Takto opakujeme u všech jahod.
5. Z upečeného a vychladlého těsta vykrajujeme pomocí formičky kolečka, potřeme krémem a na něj položíme připravenou jahodu. Nakonec dozdobíme čepeček bambulkou. Tento postup opakujeme do zpotřebování krému a brownies koleček.

Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8
Orientační cena: 120 Kč



P.S. Tento rok jsme s rodinou vytvořili takovéto Vánoční menu a všem nám moc chutnalo. Chci ještě podotknout, že dezert je kalorická bomba, ale i přesto jsem ho do zdravé kuchařky zařadila, aby menu bylo kompletní. A hlavně proto, že bylo neuvěřitelně dobré a tvořila ho moje sestra Gabriela :)


http://afashion.cz/index.php?route=common/home
 

Komentáře

Oblíbené příspěvky