Panenka se šalvějí a bramborem plněným bylinkovým žervé

SUROVINY:
1 vepřová panenka
6 plátky parmské šunky
7 lístků čerstvé šalvěje
celozrnná hladká mouka na obalení
olivový olej
2 lžičky másla
150 ml suchého bílého vína
sůl a pepř
Na brambory:
3 velké brambory
80 g žervé
lžíce zakysané smetany
1 stroužek česneku
lžíce nasekané bazalky
lžíce nasekané petrželky
sůl a pepř

POSTUP:
1
. Brambory pečlivě očistíme, ale slupku neodkrajujeme! Připravíme si tři čtverce alobalu, brambory na několika místech propíchneme vidličkou a položíme je na alobal. Každý brambor zasypeme asi 3 lžícemi soli a do alobalu je zabalíme. Vložíme na plech a dáme péct při 220°C asi na 50 minut. Měkkost brambor zkoušíme špejlí.
2. Panenku opláchneme a zbavíme blan. Nakrájíme ji zhruba na 6 dílů (podle velikosti). Panenku zlehka prsty poklepeme, osolíme a opepříme. Se solí zacházíme opatrně, protože parmská šunka je dost slaná. Na každý plátek dáme lístek šalvěje, plátek omotáme do šunky a obalíme v mouce. Do pánve přilijeme 2 lžíce olivového oleje a lžičku másla. Rozehřejeme a maso orestujeme ze všech stran. Vytvoří se nám křupavá krustička. Masíčko podlijeme vínem a z každé strany ještě asi 2 minuty dusíme. Záleží na tloušťce masa, ale chceme docílit toho, aby maso bylo uvnitř pěkně růžové a šťavnaté. Maso poté vyjmeme na talířek. Do omáčky dáme lístek šalvěje, dochutíme solí a pepřem a dusíme dokud sosík nemá požadovanou hustotu. Odendáme z plotny a do sosíku ještě vmícháme lžičku másla, díky kterému bude mít omáčka tu správnou konzistenci.
3. V misce smícháme žervé se zakysanou smetanou. Bylinky nasekáme nadrobno a přidáme k žervé. Do směsi také vmícháme prolisovaný česnek a podle chuti osolíme a opepříme. Když jsou brambory měkké, tak je očistíme od soli, podélně překrojíme a přelijeme bylinkovou směsí. Následně servírujeme s panenkou politou omáčkou.

Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 3
Orientační cena: 120 Kč


http://www.afashion.cz/index.php?route=product/category&path=62

Komentáře

Oblíbené příspěvky