Nadívané kuřecí špalíčky s gratinovaným bramborem

SUROVINY:
8 kuřecích špalíčků
4 včerejší rohlíky
50 ml mléka
2 vejce
sůl a pepř
50 g anglické slaniny
lžíce másla
muškátový oříšek
grilovací koření
lžíce nasekané petrželky
8 plátků másla
Gratinované brambory:
5 brambor
1 smetana
lžíce nastrouhaného parmezánu + na posypání
1 stroužek česneku
sůl a pepř
lžička másla

POSTUP:
1.
Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky a přesypeme do mísy. Rohlíky přelijeme mlékem, přidáme rozehřáté máslo, žloutky a pečlivě promícháme. Dále přidáme na kostičky pokrájenou anglickou slaninu, petrželku, špetku muškátového oříšku na provonění a podle potřeby sůl a pepř. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a ten na závěr do směsi opatrně vmícháme.
2. Kuřecí špalíčky očistíme a opatrně malým úzkým nožíkem řežeme podél kosti. Dále pak obřežeme kost u konce končetiny a maso z kosti skoro celé stáhneme. Tak se nám v mase, kde chybí kost, vytvoří důlek. Maso okořeníme grilovacím kořením. Důlek následně plníme připravenou nádivkou a vyskládáme špalíčky do zapékací mísy. Na každý kousek dáme tenký plátek másla, podlijeme trochou vody a dáme péct do vyhřáté trouby při 180°C na asi 1 hodinu.
3. Brambory zbavíme slupky a pokrájíme je na tenoučké plátky. Plátky dáme do mísy, zalijeme vlažnou vodou a necháme 10 minut odpočinout (brambory se tak zbaví škrobu). Brambory scedíme a dáme na čistou utěrku oschnout. V míse smícháme smetanu, parmezán, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Do této směsi přidáme brambory a řádně promícháme. Zapékací mísu vymažeme máslem a vlijeme do ní směs z brambor. Dáme zakryté péct při 200°C na asi 35 minut. Poté posypeme parmezánem a pečeme 10 minut odkryté. Upečené brambory podáváme se zlatavým kuřátkem.

Doba přípravy: 2 hodiny
Počet porcí: 4
Orientační cena: 110 Kč



http://www.afashion.cz/

Komentáře

Oblíbené příspěvky