Domácí houstičky

SUROVINY:
500 g hladké mouky
1 a půl lžičky sušeného droždí
1 lžíce cukru
300 ml mléko
2 lžíce rozpuštěného másla
1 lžička soli
1 vejce
1 rozšlehané vejce na pomazání
mák a hrubozrnná sůl na posypání

POSTUP:
1.
Nejdříve si připravte kvásek. V hrnci ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné. 100 ml mléka si odlijte do misky a přisypte sušené droždí, cukru, vše dobře rozmíchejte a nechte 10 minut stát. Do jiné mísy prosejte mouku, přidejte vejce, sůl, máslo a zbylých 200 ml mléka a nakonec i kvásek.
2. Vše nejdříve v míse vařečkou propracujte, potom vyklopte na vál a hněťte, nejlépe tak 10 až 15 minut. Podle potřeby podsypávejte moukou. Těsto by se nemělo lepit. Bochánek těsta vložte zpátky do mísy, poprašte moukou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
3. Z vykynutého těsta si oddělte 10 až 12 stejně velkých kousků, těsto již znovu nehněťte, jen ho lehce převalujte a roztahujte prsty, z každého kousku vytvarujte tři válečky, které dobře zapleťte do copu. Housky rozmístěte na plech tak, aby mezi sebou měly mezery, přikryjte utěrkou a ještě nechte dokynout asi půl hodinky. Vykynuté housky potřete vejcem, posypte mákem a solí. Housky pečte při teplotě 180 °C asi 15 minut. Plech vyndejte z trouby, přikryjte utěrkou a nechte housky vystydnout.



www.afashion.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky