Houbová polévka se zastřeným vajíčkem
olej
šalotka
hrnek sušených hub zalitých horkou vodou
3 brambory
200 g uzeného bůčku
sůl a pepř
půl lžičky sušeného tymiánu
1 dcl smetany
lžíce hladké mouky
zeleninový vývar
lžíce nasekané petrželky
4 vejce
lžíce octa
1 l vody
POSTUP:
1. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm jemně nasekanou šalotku. Po chvilce přidáme kostičky uzeného bůčku a na kostičky pokrájené brambory. Zprudka restujeme a po chvilce zalijeme houbami, přidáme zeleninový vývar a pozvolna vaříme. Ochutíme solí, pepřem a tymiánem. Smetanu rozšleháme s moukou a když jsou suroviny v polévce měkké, tak přilijeme do polévky a necháme pár minut probublávat.
2. Vodu s octem dáme do širšího hrnce a přivedeme k varu. Díky octu se bílek rychleji srazí a perfektně nám obalí žloutek. Vodu v hrnci pomocí lžíce roztočíme na jednu stranu a uprostřed se nám vytvoří malý vír do kterého vajíčko opatrně vyklepneme. Zmírníme oheň na minimum (stupeň 1) a vejce za občasného míchání necháme v horké vodě 4 minuty. Vajíčka vaříme po jednom. Žloutek musí zůstat tekutý! Hotová vejce vyndáváme děrovanou lžící na kuchyňský ubrousek, aby nám oschla.
3. Polévku podáváme se zastřeným vajíčkem, zdobenou nasekanou petrželkou.
Komentáře
Okomentovat