Houbová polévka se zastřeným vajíčkem

SUROVINY:
olej
šalotka
hrnek sušených hub zalitých horkou vodou
3 brambory
200 g uzeného bůčku
sůl a pepř
půl lžičky sušeného tymiánu
1 dcl smetany
lžíce hladké mouky
zeleninový vývar
lžíce nasekané petrželky
4 vejce
lžíce octa
1 l vody

POSTUP:
1.
V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm jemně nasekanou šalotku. Po chvilce přidáme kostičky uzeného bůčku a na kostičky pokrájené brambory. Zprudka restujeme a po chvilce zalijeme houbami, přidáme zeleninový vývar a pozvolna vaříme. Ochutíme solí, pepřem a tymiánem. Smetanu rozšleháme s moukou a když jsou suroviny v polévce měkké, tak přilijeme do polévky a necháme pár minut probublávat.
2. Vodu s octem dáme do širšího hrnce a přivedeme k varu. Díky octu se bílek rychleji srazí a perfektně nám obalí žloutek. Vodu v hrnci pomocí lžíce roztočíme na jednu stranu a uprostřed se nám vytvoří malý vír do kterého vajíčko opatrně vyklepneme. Zmírníme oheň na minimum (stupeň 1) a vejce za občasného míchání necháme v horké vodě 4 minuty. Vajíčka vaříme po jednom. Žloutek musí zůstat tekutý! Hotová vejce vyndáváme děrovanou lžící na kuchyňský ubrousek, aby nám oschla.
3. Polévku podáváme se zastřeným vajíčkem, zdobenou nasekanou petrželkou.


www.afashion.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky