Hráškový krém se zastřeným vajíčkem

SUROVINY:
1 lžíce másla
1 cibule
450 g mraženého hrášku
zeleninový vývar
1 stroužek česneku
1 brambor
100 ml smetany
muškátový oříšek
Na zastřená vajíčka:
1 lžíce octa
1 l vody
4 vejce


POSTUP:
1.
V hrnci rozehřejeme máslo a zpěníme na něm cibulku. Po chvilce přidáme hrášek, na kostičky pokrájený brambor a zprudka restujeme asi 3 minuty. Poté zalijeme vývarem, přidáme prolisovaný česnek a pozvolna vaříme asi 15 minut.
2.
Vodu s octem dáme do širšího hrnce a přivedeme k varu. Díky octu se bílek rychleji srazí a perfektně nám obalí žloutek. Vodu v hrnci pomocí lžíce roztočíme na jednu stranu a uprostřed se nám vytvoří malý vír do kterého vajíčko opatrně vyklepneme. Zmírníme oheň na minimum (stupeň 1) a vejce za občasného míchání necháme v horké vodě 4 minuty. Vajíčka vaříme po jednom. Žloutek musí zůstat tekutý! Hotová vejce vyndáváme děrovanou lžící na kuchyňský ubrousek, aby nám oschla.
3.
Polévku dokořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přilijeme smetanu a rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka. Polévku ještě prohřejeme. Zdobíme ji zastřeným vajíčkem, strouhaným parmezánem a opečeným pečivem.
www.afashion.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky