Koprová omáčka s bramborem a zastřeným vajíčkem

SUROVINY:
4 brambory
sůl
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
kuřecí vývar
cukr + ocet na dochucení
čerstvý nebo mražený kopr
150 ml smetany

4 vejce
lžíce octa

POSTUP:
1.
Brambory ve slupce dáme vařit do osolené vody, do změknutí. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jížku. Zalijeme ji vývarem, řádně rozmícháme a vaříme 20 minut. Pokud je omáčka moc hustá, tak přidáme podle potřeby vývar. Do omáčky přidáme podle chuti kopr, sůl, cukr a ocet. Omáčku necháme ještě přejít varem. Na závěr přilijeme smetanu a podle potřeby ještě dochutíme.
2. Vodu s octem dáme do širšího hrnce a přivedeme k varu. Díky octu se bílek rychleji srazí a perfektně nám obalí žloutek. Vodu v hrnci pomocí lžíce roztočíme na jednu stranu a uprostřed se nám vytvoří malý vír do kterého vajíčko opatrně vyklepneme. Zmírníme oheň na minimum (stupeň 1) a vejce za občasného míchání necháme v horké vodě 4 minuty. Vajíčka vaříme po jednom. Hotová vejce vyndáváme děrovanou lžící na kuchyňský ubrousek, aby nám oschla.
3. Teplé brambory zbavíme slupky a podáváme je s omáčkou a zastřeným vajíčkem.


www.afashion.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky