Perníkové chaloupky na hrnek

SUROVINY:
325 g hladké mouky
125 g moučkového cukru
kávová lžička jedlé sody
1 lžíce kakaa
1 lžička perníkového koření
30 g másla
50 g medu
2 vejce
vajíčko na potření

POSTUP:
1.
Prosátou mouku smícháme s prosátým cukrem, přidáme sodu, kakao a perníkové koření. Směs řádně promícháme. Dále přidáme máslo pokojové teploty, med a vajíčka.
2. Těsto pořádně propracujeme, následně zabalíme do potravinové fólie a vložíme nejlépe na noc do lednice, aby se těsto dostatečně proleželo.
3. Připravíme si tvrdý papír, čtvrtku nebo dekturu. Na ni si načrtneme části na chaloupku. A následně části vystřihneme. Skládá se z dvou čel chaloupky s vyřízlými dveřmi, 2 obdélníky na střechu a 2 obdélníky na zeď.
4. Těsto rozválíme na plát, který je silný asi 4 milimetry. Následně z něj pomocí šablon vyřezáváme požadované tvary. Ty umístíme rovnou na plech, který vyložíme pečicím papírem.
5. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 8 minut.
6. Během pečení rozšleháme vajíčko, které použijeme na pomašlování horkých perníčků, aby se potom leskly. Jakmile vyndáme z trouby hotové perníčky, tak je rychle pomašlujeme a necháme vychladnout.
7. Následně potřebují asi tři týdny na to, aby perníčky změkly. Poté zdobíme bílkovou polevou dle vlastí fantazie.

 


Komentáře

Oblíbené příspěvky