Biskupský chlebíček
SUROVINY:
50 g
loupaných mandlí
50 g
rozinek
100 g
směsi kandovaného ovoce
180 g
polohrubé mouky
4 velká
vejce
180 g
másla
180 g
moučkového cukru
1
lžička strouhané citronové kůry
2 lžíce
rumu
200 g
hořké čokolády
50 g
ztuženého tuku
POSTUP:
1.
Troubu předehřejeme na 170 °C, formu na chlebíček vymažeme
tukem a vysypeme moukou.
2.
Mandle nakrájíme na hrubší nudličky. Rozinky přelijeme trochou horké vody a necháme je
nabobtnat, slijeme a osušíme. Větší kousky kandovaného ovoce
překrájíme. Vše sesypeme do misky a promícháme s jednou až
dvěma lžícemi mouky.
3.
Máslo, žloutky a cukr ušleháme do pěny, přišleháme kůru a
rum. Vmícháme mandle, rozinky a ovoce.
4.
Z bílků ušleháme sníh a vmícháme po částech střídavě s
moukou do těsta.
5.
Těsto dáme do formy a pečeme 40-45 minut.
6.
Čokoládu nasekáme a rozpustíme se ztuženým tukem ve vodní
lázni. Vychladlý chlebíček potřeme čokoládovou polevou a
necháme zatuhnout.
Doba
přípravy: 30 minut
Počet
porcí: 15 plátků
Orientační
cena: 90 Kč
Můj tip: Do biskupského chlebíčku můžete přidat dobroty podle vlastní fantazie. Např: Vlašské ořechy, lískové oříšky, brusinky, různé sušené ovoce... Pokud ho chcete zdravější, můžete dát místo klasické mouky celozrnnou a čokoládu úplně vynechat.
Biskupský chlebíček není žádná deita, ale i přesto jsem se rozhodla ho sem dát. O takovou baštu bych Vás nemohla připravit :)
Komentáře
Okomentovat