Panenka se švestkovou omáčkou a kaštanovým pyré
350 g
vepřové panenky
sůl a
pepř
220 g
jedlých kaštanů
2
středně velké brambory
100 ml
mléka
Na
omáčku:
90 g
sušených švestek
voda na
podlévání
třtinový
cukr podle potřeby
kulička
jalovce
půl
badyánu
špetka
mleté skořice
POSTUP:
1.
Nejprve nařízneme kaštany do křížku
a dáme do trouby péct na 30 minut při 200°C. Brambory oloupeme,
pokrájíme a uvaříme v osolené vodě do měkka.
2.
Do malého kastrůlku nasypeme švestky, podlijeme trochou vody,
přidáme koření, cukr a pozvolna vaříme. Občas promícháme a
postupně podléváme vodou. Vaříme asi 50 minut a podle chuti
dokořeníme, můžeme přidat i citronovou šťávu. Na závěr
omáčku rozmixujeme tyčovým mixerem.
3.
Panenku zbavíme blan a okořeníme
solí a pepřem. Zprudka ji osmažíme na troše oleje a dáme
do
zapékací mísy. Do vyhřáté trouby na 150°C vložíme panenku a
pečeme 8 minut.
4.
Vychladlé kaštany oloupeme a ještě
5 minut povaříme v mléce. Ke kaštanům přidáme brambory a
rozmixujeme tyčovým mixerem do hladkého pyré.
Doba
přípravy: 1,2 hodiny
Počet
porcí: 2
Orientační
cena: 90 Kč
Komentáře
Okomentovat