PERNÍKOVÝ KOLÁČ S JABLKY A MASCARPONE

SUROVINY:
3 vejce
80 g cukru krupice
50 g oleje
100 g hladké mouky
1/2 kypřícího prášku
2 lžičky kakaa
1 lžička perníkového koření
Náplň:
3 jablka
půl lžičky perníkového koření
1 lžíce třtinového cukru
Krém:
3 lžíce mascarpone
3 lžíce zakysané smetany
moučkový cukr podle chuti
půl lžičky citronové šťávy


POSTUP:

1. Nejprve oddělíme žloutky od bílků. V míse žloutky vyšleháme s cukrem do jemné pěny. V jiné míse vyšleháme bílky do pevného sněhu. V další míse smícháme dohromady mouku, kypřicí prášek, kakao a perníkové koření. Do žloutků zapracujeme olej a poté po částech přidáváme suchou směs. Jako poslední do těsta opatrně vmícháme sníh a vytvoříme hladké těsto. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C přibližně 30 minut. Těsto kontrolujeme špejlí.
2. Jablka zbavíme slupky a pokrájíme je na kostky, které dáme do rendlíku. Přisypeme perníkové koření a cukr. Pozvolna prohříváme asi 7 minut. Necháme zcela vychladnout.
3. V míse vyšleháme mascarpone, zakysanku, cukr a citronovou šťávu na jemný krém. Dáme chladit do lednice.
4. Hotový korpus necháme zcela vychladnout. Poté korpus na vršku seřízneme a zlehka vydlabeme. Dort naplníme jablky, potřeme vrstvou mascarponového krému a posypeme rozdrceným korpusem. Necháme vychladnout v lednici.



Komentáře

Oblíbené příspěvky